Historie

Heeft u nog informatie of foto’s uit de beginjaren, of staan er onwaarheden in deze historie, dan mogen deze gemaild worden naar webmaster@effect71.nl

De oprichting van Effect’71

Voor het ontstaan van Tafeltennisvereniging Effect’71 moeten we terug naar de vroege jaren 70. De heren Joop Arnold, Ben Roeland, Joop Roeland, André van der Windt en Piet Corlemeijer waren vijf tafeltennis-enthousiastelingen die regelmatig onderlinge “ping-pong potjes” speelden op donkere winteravonden.
Op een gegeven moment besloten de heren om hun enthousiasme voor de tafeltennissport te gaan delen met andere mensen en werd het grandioze idee geboren om een Terneuzense tafeltennisclub op te richten. Een toepasselijke naam werd verzonnen door André van der Windt en zodoende zag Tafeltennisvereniging Effect’71 het levenslicht op 22 maart 1971. Een heugelijke initiatief waar we vandaag dag dag nog steeds veel plezier aan beleven…..

Periode 1971-1980

De eerste locatie waar gespeeld werd was een zaaltje aan de Schoollaan in Terneuzen. Dit gymnastiekzaaltje werd al snel te klein en er werd noodgedwongen uitgeweken naar de gymzaal aan de Alvarezlaan. Door het enthousiasme van de eerder genoemde oprichters, én de inzet van een aantal trainers en begeleiders zoals onder meer Frans van Waterschoot, en de heren den Exter en Blokhuizen bleef Effect’71 doorgroeien tot een club met zo’n 40 spelers op de ledenlijst.
Midden jaren zeventig had de vereniging inmiddels zo’n 6 seniorenteams en 5 jeugdteams actief in de competitie. Bij de jeugd werden er regelmatig successen geboekt, o.a. door de talenten Ronnie de Jong en Arjan Wilting.

Periode 1980-1990

Het ledental van de jaren 70 bleek nog maar het begin want in de vroege jaren tachtig steeg het ledenbestand na een explosieve groeiperiode tot boven de honderd. Inmiddels was de vereniging verhuist naar het gemeentelijke gymnastieklokaal aan de Madame Curiestraat. In deze absolute topperiode van Effect’71 speelden er zelfs twaalf jeugdteams in competitieverband, dit alles onder de bezielende leiding van één van de oprichters van het eerste uur; voorzitter én trainer Ben Roeland.
Om de trainingsuren op te kunnen voeren werd er in deze periode regelmatig een beroep gedaan op de sportzaal van basisschool de Terp. Ook werd er door diverse jeugdspelers meegedaan aan diverse (ranglijst)toernooien door heel het land. Zo wist het supertalent Peter Roeland in mei 1983 de tot noch toe enige Nederlandse titel voor Effect’71 te pakken; hij werd als pupil Nederlands kampioen dubbel met gelegenheidspartner Casper Mol (TTV Iduna)
De combinatie van een groot ledental én de vele trainingsuren met oefenstof van Ben Roeland begon ook in de jeugdcompetitie zijn vruchten af te werpen; in het voorjaar van 1984 pakt het 1e jongensteam van Effect’71 het kampioenschap in Landelijk A, de hoogste klasse van Nederland. Het talentvolle team bestond uit Peter Roeland, Eric Roeland en Jaap Maas.
Bij de meisjes speelde in die periode het trio Madelon de Buck, Annette Roeland en Jeanine Rouw ook op het hoogste niveau (landelijk A). Het waren met “goud omrande” jaren voor de jeugdafdeling van Effect’71, met prestaties die sinds dien niet meer geëvenaard zijn.

Periode 1990-2000

Zoals wel vaker na een bloeiperiode dienden eind 80-er jaren de magere jaren zich aan. De grote talenten Peter en Eric Roeland waren onze club ontgroeit en verdwenen halverwege de jaren ’80 richting Middelburg.  Een hoop andere jeugdspelers vertrokken naar elders om te studeren en zo kwam er een einde aan een periode met een zeer talentvolle jeugdlichting.
Gelukkig waren er een aantal leden die bleven geloven in de club, zoals de toenmalige voorzitter Paul de Buck. Om het tafeltennis onder de aandacht te houden en om zieltjes’ te winnen, organiseerde Paul nog een aantal toernooien zoals het Zeeuws kampioenschap in Terneuzen. Het bleek achteraf “knokken tegen de bierkaai” want in de negentiger jaren liep het jeugdledenbestand van Effect’71 helaas nog verder terug. Een aantal trouwe seniorenleden hielden de club fier overeind, maar de laatste jaren van de vorige eeuw werden helaas met een minimaal aantal jeugdspelers doorlopen.
Door de overgebleven actieve senioren werd er overigens op een behoorlijk niveau gepresteerd; het eerste team van Effect speelde jarenlang in de hoogste afdelingsklasse van Zeeland, en was met het trio Frank Bracke, Peter Franke en Ronny de Jong een geduchte tegenstander voor de andere Zeeuwse tafeltennisclubs.

Periode 2000 – 2010

Ook na de millenniumwissel in 2000 werd er natuurlijk weer vrolijk verder getafeltennist bij Effect’71. In 2001 komen een aantal STV spelers de club versterken waardoor er een flink aantal seniorenteams geformeerd kunnen worden. Bij de senioren zijn er in de voorjaarscompetitie 2001 zelfs 6 teams actief in de competitie. In de najaarscompetitie van 2002 speelt het eerste seniorenteam in de 1ste klasse van Afdeling Zuid-West met Nader Shirazeh, Frank Bracke en Ronny de Jong.
Ander positief nieuws was dat de terugloop van jeugdleden een halt werd toe geroepen. Onder leiding van de toenmalige voorzitter Frank Bracke werd de jeugdbegeleiding in ere hersteld. Mede door de inzet van enkele enthousiaste leden, zoals Franklin Gelderland en Frans Rijn die de training en begeleiding van de jeugd op zich nemen, is er weer een aanwas van het aantal jeugdleden te constateren.  In het voorjaar van 2002 schrijft Effect voor het eerst in lange lange tijd weer eens 2 jeugdteams in voor de voorjaarscompetitie. In de daaropvolgend jaren worden er door de diverse jeugdteams diverse malen gepromoveerd.

In oktober 2008 moet Effect’71 voor enkele weken noodgedwongen de zaal aan de Madame Curiestraat verlaten. De gemeente moet het dak van de vertrouwde speelzaal dringend vernieuwen, tijdelijk onderdak wordt gelukkig snel gevonden in de gymzaal aan de Merwedelaan. Voor het eerst in circa 30 jaar worden de thuiswedstrijden eens afgewerkt op een andere locatie.

Periode 2010 – 2020

In 2011 bestaat Effect’71 40 jaar en om dit te vieren organiseren we voor alle leden een busreis naar het Wereldkampioenschap Tafeltennis in Rotterdam.  Vele leden maakten gebruik van dit aanbod en zo werd ons jubileum op een sportieve manier gevierd in Sportpaleis Ahoy mét uitzicht op toptafeltennis.

Het 1e jeugdteam werkt zich in een paar jaar op naar de hoogste klasse van de afdeling zuidwest. In het voorjaar van 2012 speelt het team mee om het kampioenschap in de 1e klasse. Het team met Robin Verboom, Thijs Schutte,  Carmen Maas en reservespeler Quinten Ducarmon mist op een haar na promotie naar Landelijk C.
Het 1e seniorenteam van Effect’71  speelt in het voorjaar van 2013 in 1e klasse van de afdeling Zuidwest met het trio Frans Rijn, Ronny de Jong en François Baert.

Na jaren komt er weer eens een jeugdspeler van Effect’71 voor in de uitslagen van nationale toernooien. De 12-jarige Mika Baert wint in 2012 o.a het NTTB-ranglijsttoernooi in Hoorn, bereikt de halve finales bij de B-pupillen in Assen en Nijmegen (2013), doet mee aan het NK én mist op de Nationale Jeugdmeerkampen in Zwolle op een haar na een plekje bij de beste 12 pupillen van Nederland. Als beloning voor zijn prestaties mag de jeugdige Effect’71 speler in juni 2013 meedoen aan de Jeugdcup op Papendal met een jeugdselectie van afdeling Zuid-West.

In de hoop wat lokale bekendheid aan de tafeltennissport te geven én de (jeugd)ledenwerving wat nieuw leven in te blazen, besluit Effect’71 in september 2012 een jaarlijks terugkomende clinic voor  de Terneuzense basisscholen te organiseren. Zo’n 30-40 kinderen komen hier jaarlijks op af, wat indirect enkele leden heeft opgeleverd. In het najaar 2013 starten we bij de jeugd dan ook met een volledig nieuw team in de beginnersklasse.  Hopelijk is dit een aanzet voor aanwas van (jeugd)leden en meer actieve teams in de competitie.

In december 2015 organiseert Effect’71 de Terneuzense voorronde van het Zeeuws basisscholen kampioenschap. Het initiatief van TTC Middelburg, in samenwerking met een aantal andere verenigingen uit Zeeland, groeit hopelijk uit tot een jaarlijks terugkerend evenement. De winnaars van de voorronden in Terneuzen hebben mee gedaan aan de grote Zeeuwse finale te Middelburg.

In de najaars-competitie van 2015 stunt ons 1e herenteam met een promotie naar de 1e klasse, Het trio met Robin Verboom, de 15-jarige Mika Baert én routinier Frans Rijn zorgen ervoor dat Effect’71 in het voorjaar van 2016 weer actief is in de 1e klasse van de NTTB afdeling Zuidwest. Effect 1 was hiermee op dat moment het hoogst spelende team uit Zeeuws-Vlaanderen.

In 2018 nemen we samen met SAR’72 en TTC Middelburg het initiatief tot een Zeeuwse Starterscompetitie. Het doel hiervan is om jeugdspelers (die niet actief zijn in de NTTB competitie) af en toe wat wedstrijden te laten spelen tegen spelers van ander verenigingen. De deelnemers en de ouders maken op een laagdrempelige manier kennis met wedstrijden spelen in de hoop ze enthousiast te krijgen door te stromen naar de NTTB competitie. Ook door de relatief korte reistijden blijkt het een succes én sluiten er ook spelers aan van andere Zeeuwse verenigingen zoals Reynaert, Westerzicht,  RDT en later ook TT Goes. We proberen bij Effect’71  jaarlijks 1 of 2 speelronden te organiseren in Terneuzen. Diverse deelnemers  aan deze competitie stromen door naar de NTTB competitie en een aantal daarvan spelen zelfs in de landelijke competitie!

Periode 2020 – heden

Het begin van dit decennium hebben alle tafeltennisverenigingen door corona een moeilijke tijd. Omdat er indoor niet gesport mag worden zijn diverse toernooien afgelast en wordt de NTTB competitie meerdere malen onderbroken. Ook de motivatie van bestuur en kader om iets te organiseren zakt, mede door mislukte eerdere pogingen, tot onder het vriespunt. Het lukt ons in 2021 met moeite om tussen 2 horecasluitingen in, ons 50-jarig bestaan bescheiden te vieren met een etentje. Maar sportief gezien zijn de jaren ’20 en ’21 het vermelden niet waard, met name veroorzaakt door de corona-pandemie.  Dat het voor onze vereniging allemaal nog veel erger kan blijkt dan in januari 2022; onze club moest totaal onvoorbereid afscheid nemen van onze 4-voudig clubkampioen Mika die door een tragisch verkeersongeval op 21-jarige leeftijd om het leven is gekomen. 

Ons ledenbestand heeft het na deze moeilijke perioden heel zwaar te verduren en dreigde zelf onder een historisch dieptepunt van 20 te zakken. Sportief gezien viel het ook niet mee om weer enkele representatieve teams op te stellen voor de competitie. Gelukkig zijn we onder leiding van onze huidige voorzitter Jan Tange met z’n allen uit een diep dal geklommen en zitten we, door een aantal nieuwe enthousiaste jeugd- én seniorenleden, weer rond de 35 leden (dec 2022). Het eerste seniorenteam neemt het komend voorjaar weer vol goede moed op in de 3e klasse én we hebben zelfs een 2e team erbij wat actief zal zijn in 6e klasse.

Op de valreep van 2022 besluiten we om de organisatie van de Zeeuws-Vlaamse kampioenschappen ’22 voor senioren op ons te nemen. Met 24 deelnemers op 14 december was dit een gezellige en geslaagde avond die wellicht een vervolg krijgt.

Tot ziens in 2023…….