Verslag Backhandstoernooi

Al jaren doen we in de eerste week van januari met enkele jeugdspelers mee aan het Backhandstoernooi in Rucphen. Dit is één van de weinige toernooien die nog enigszins aan te rijden zijn vanuit het “verre” Zeeuws-Vlaanderen, én wat geschikt is voor zowel gevorderde jeugdspelers als voor beginners. Normaal gesproken valt het niet mee om op dit sterk bezette toernooi in de prijzen te vallen. De enige Effect’71 speler die hier de laatste jaren een beker wist te veroveren was Mika die in 2012 de “Pupillen-D klasse” wist te winnen. Maar dit jaar liep het toernooi voor Effect’71 verrassend succesvol!

’s morgens werd er hier zoals gebruikelijk begonnen met het dubbelspel.  Mika Baert speelde met zijn ex-teamgenoot Julian Flamman (TTCM) in de hoogste jeugdklasse en waren, gezien de ELO-rating van beide heren, zwaar favoriet om het toernooi te winnen. Na een stroeve start begon het te lopen en wisten de beide B-junioren moeiteloos hun poule te winnen.  In de kruisfinale werd er eenvoudig afgerekend met 2 andere landelijk A-spelers, Jelle Schoenmakers en Vicky Schijven (ODT/Backhands). In de finale troffen ze opnieuw het duo Jason Broos/Louis van Eekelen (Vice Versa’51) die ze in de poule al opzij gezet hadden.  Ook in de finale werd het wederom een simpele 3-0 overwinning. De 2 Zeeuwen wisten hun favorietenrol  dus volledig waar te maken en gaan de geschiedenisboeken in als winnaars van het Backhandstoernooi 2016 !

Mika en Julian winnen het dubbeltoernooi!

Mika en Julian wonnen het dubbeltoernooi !

De duo’s Ben Gobels/Davey Maas en Remco Fransbergen/Stefan Thilleman zaten in jeugdklasse 3 en wisten hier spannende wedstrijden te spelen en zelfs enkele te winnen. Stefan en Remco werden op onderling resultaat helaas nét geen 2e in de poule, dus misten de halve finale op een haar.

Remco en Stefan

Lianne Thilleman en Norah Baert dubbelden in jeugdklasse 4. Ondanks dat Lianne nog nooit eerder gedubbeld had ging dit verrassend goed; met een 2e plek in de poule mochten de beide dames aantreden in de halve finale.  Tegen Nebosja Lazic/Tijn Kuijlen (Belcrum/Hotak) werd er een allesbeslissende 5e game afgedwongen die helaas net met 13-15 verloren werd. Jammer, net geen finaleplaats voor onze jongste deelnemers maar wel heel goed gespeeld!

Onze jongste deelnemers Lianne en Norah deden het heel goed.

Onze jongste deelnemers Lianne en Norah deden het heel goed en kwamen bijna in de finale.

’s Middag was het tijd voor het enkeltoernooi. Mika moest in de hoogste jeugdklasse,  vijf minuten na de dubbelfinale, aantreden tegen zijn dubbelpartner Julian maar verloor. Tegen Julia Janssen (Vice-Versa’51), Jordy de Bruin (Backhands), Victor Gallery de Granges (Tanaka) werd er gewonnen, maar omdat Mika in een marathonpartij in de 5e onderuit ging tegen Jason Broos (Vice-Versa’51) werd hij 3e in de poule en dus niet door naar de halve finale…

Ben en Remco zaten in de hele sterke jeugdklasse 3 en wisten in hun poule 1 partij te winnen. Stefan zat in jeugdklasse 4 en deed lang mee om een halve-finale plek, maar moest op het laatst zijn meerdere erkennen in de 8-jarige Lynn Schijven (Backhands).

stefan

Stefan haalde nét geen halve finaleplek.

Norah en Davey speelden in jeugdklasse 5 en speelden hele mooie partijen. Davey wist zijn poule te winnen met geen enkele verliespartij. Norah was ook op weg haar poule te winnen maar verloor de laatste wedstrijd in de 5e game van  Maarten van Zundert (Hotak).

norah01

Norah werd 2e in de poule.

De 2e plek in de poule leverde helaas een onvermijdelijke halve finale op tussen Davey en Norah; de strijd tussen de 2 teamgenoten werd gewonnen door  Davey met 3-0. In de finale trof Davey als tegenstander Sebastian van Dongen (Tanaka). Davey wist deze spannende finale met 3-2 te winnen en zowaar de 2e beker voor Effect’71. Proficiat Davey!

Lianne deed mee bij de beginners in Jeugdklasse 6 en verraste met een mooie 2e plek in de poule. In de halve finale werd Kyana Vroomen (Hotak) verslagen. In de finale tegen Wouter Keurtsen (Belcrum) kwam Lianne iets te kort maar een zeer fraaie 2e plek én de 3e beker voor Effect’71 was een feit!

Lianne in de finale !

Lianne in actie in finale van Jeugdklasse 6.

Julian, de dubbelpartner van Mika, die met ons meegereden was demonstreerde ons nog even hoe tafeltennis gespeeld moet worden en wist aan het eind van de dag ook het enkeltoernooi van de hoogste jeugdklasse op zijn naam te schrijven. Proficiat Julian!
Een zeer succesvolle en leuke dag dus voor Effect’71 met 2x een 1e plek, een 2e plek en 2  halve finale plaatsen (=3/4e plek). Deze topklasseringen leverde ons nog bijna de verenigingsbokaal op, maar die ging net aan onze neus voorbij en staat dit jaar bij de thuisclub op de schoorsteenmantel. Iedereen bedankt voor de inzet en familie Thilleman voor het vervoer.

Verslag: François