Open Graauwse 2018

Afgelopen zaterdag 13 januari was het voor een vijftal Effect’71 spelers weer tijd om aan ons eerste toernooi van het jaar mee te doen. De degens werden gekruist op de jaarlijkse Open Graauwse waar door de plaatselijke vereniging St. Aloysius wederom een imposant deelnemersveld van 48 tafeltennissers op de been was gebracht. Spelers uit Zeeuws-vlaanderen, enkele Belgische deelnemers en flinke delegaties uit Scherpenzeel (TVS) én Breda (Belcrum) zorgden weer voor een gezellige overvolle zaal in het gemeenschapshuis te Graauw. Tevens was er een jeugdtoernooi waar enkele lokale jonge helden aan mee deden.

Erik wint z’n poule!

Erik Verhelst zat in de poule op tafel 4. Vorig jaar kwam Erik in nagenoeg hetzelfde deelnemersveld niet verder dan de laatste plek. Wij wisten het natuurlijk al, maar nu weet ook de rest van Zeeuws-Vlaanderen dat Erik veel progressie geboekt heeft afgelopen jaar. Erik wist bijna al zijn tegenstanders af te troeven in deze poule. Alleen de laatste partij ging verloren maar de eindoverwinning kwam hierdoor niet meer in gevaar. Proficiat Erik….. en volgend  jaar op tafel 3?

Traditiegetrouw waren de meeste Effect-spelers ingedeeld in de poule van tafel 2, met de fam. van Acker meegerekend waren er zelf 5 Terneuzenaren actief in deze 8 kamp. Frans Rijn bleef lange tijd ongeslagen én volop in de race om de hoofdprijs maar moest in de allerlaatste partij zijn meerdere erkennen in de thuisspelende Anja van de Vijver (Aloy). François Baert had zichzelf al snel buitenspel gezet voor de eindzege door misstappen tegen enkele team- én plaatsgenoten waaronder John Roose en Jim van Acker. Maar door een eindsprintje (met o.a. winst op Wim van Acker (SAR) én Anja van de Vijver) kwam het podium toch nog in beeld. De poulestand werd hierdoor flink door elkaar geschud maar het was toch Anja die er op onderling resultaat met de hoofdprijs vandoor ging. Frans eindigde op de 2e plek gevolgd door François op de 3e plek. John eindigde op de 6e plaats.

Mika Baert zat op basis van z’n ELO rating bij de toppers in de hoogste poule op tafel 1. Hier moest hij de strijd aangaan met een hoop routiniers, oud gedienden, zéér vreemde services én afwijkende speltypes.  Dit was niet echt in het voordeel van Mika, maar hij opende toch met winst op Joop Maas (SAR) die hier voor de eerste keer mee deed. Tegen de ex-MZ speler Louw Kopmels (Belcrum) leek onze 17-jarige junior ook op weg naar winst. Maar de ervaren Louw wist toch op het nippertje een beslissende game af te dwingen waarin hij de boel knap op slot wist te gooien.  Een spectaculaire wedstrijd tegen hardhitter én materiaalspeler Gert-jan van Beckhoven (Belcrum) ging een beetje ongelukkig met 14-12 verloren in de beslissende game. Tegen de “local hero’s” Vivian Blanckaert en Wilfried Dumez liet Mika zich niet van de wijs brengen door het talrijk opgekomen publiek; met zijn 2 beste partijen van de dag werden beide Zeeuws-vlaamse toppers op een nederlaag getrakteerd.  Omdat er tussendoor nog verloren werd van 2 spelers van TVS uit Scherpenzeel bleef het podium dit jaar echter buiten bereik.  Mika bleek vandaag de enige speler die de uiteindelijke winnaar Wilfried kon verslaan, dus met een tikkeltje geluk in bepaalde partijen had er misschien meer in gezeten. Volgend jaar ongetwijfeld een nieuwe poging om het toernooi te winnen…..

Het was weer een gezellige dag met mooi tafeltennis, wellicht tot volgend jaar!

De 3 prijswinnaars van Effect’71, geflankeerd door John die 6e werd en een biertje verdiend had,