In de ban van de bal

Inmiddels is het alom bekend: de oude vertrouwde 40mm celluloidbal gaat uit de markt verdwijnen en wordt vervangen door een plastic tafeltennisbal. Een aantal spelers bij Effect’71 hebben vlak voor de zomerstop een aantal keren met verschillende plasticballen gespeeld; hij is een fractie groter (daarom de benaming 40+) én er lijkt een tikkeltje minder effect in deze nieuwe bal te zitten.
Oudere spelers herinneren zich vast nog de wisseling van de 38mm naar de 40mm bal. Dit was ook even wennen maar na enkele weken trainen (en na nog snellere rubbers te hebben gekocht) was er weinig verschil meer merkbaar. Waarschijnlijk zal dit ook bij deze plastic bal het geval zijn; het is even wennen maar als je eenmaal overgestapt bent weet je waarschijnlijk niet beter meer.

Omdat de invoer echter nogal met horten en stoten gaat, zal de komende najaars-competitie toch een beetje in het teken staan van “de bal”. Vanaf volgend voorjaar pas wordt namelijk elke vereniging verplicht om in de NTTB competitie ook op afdelingsniveau met de nieuwe plastic- of poly-bal te gaan spelen. Dit najaar mag echter elke vereniging in afdeling Zuidwest dit zelf bepalen. In de praktijk zal dit betekenen dat je de ene week met plastic moet spelen, de andere week misschien toch weer met het oude vertrouwde celluloid.

UPDATE 1/9: Met welke bal er bij welke vereniging gespeeld  wordt is hier te vinden: speelballijst.

Bij Effect’71 hebben we er voor gekozen om met de senioren met ingang van deze najaarscompetitie over te stappen op de plasticbal. Onze jeugd blijft nog 4 maandjes met de oude celluloid-ballen spelen, ook in de competitie. Onze jongelingen mogen dus tot december proberen om onze voorraad celluloid ballen er doorheen te jagen, dus dat wordt knallen!

We hebben voorlopig gekozen voor de naadloze XUSHAOFA *** ballen,  natuurlijk besteld bij Tafeltennisspecialist Game 11  zie  http://www.game11.nl/tafeltennisballen .  De geringe levensduur van deze ballen leid tot hevige discussies in de tafeltenniswereld, maar volgens insiders zouden deze Xushaofa ballen de langste levensduur hebben van alle plastic ballen. We zijn benieuwd!

De plastic/polybal (L) en de ouderwetse celluloidbal (R)

De plastic/polybal (L) en de ouderwetse celluloidbal (R) broederlijk naast elkaar.