Effect 1 kampioen !

Koploper Effect 1 moest vrijdagavond tegen directe concurrent ODT-Klaverblad verz. 2 uit Roosendaal proberen het kampioenschap in de 2e klasse B veilig te stellen.  Twee puntjes waren er nog nodig voor Effect 1 om dit te bewerkstelligen. Bij een grote overwinning voor  ODT zouden de West-Brabanders er met de bloemen vandoor kunnen gaan. Met een speler als Wouter van Eekelen in de gelederen bestaat er altijd een kans om op zo’n beladen avond tegen een grote  zeperd aan te lopen, dus ook bij Effect 1 stond iedereen op scherp om dit scenario te voorkomen.
ODT geloofde vooraf zeker nog in een goede afloop en hadden Joost Schoenmakers, altijd goed voor een dosis extra fanatisme, ingezet als coach/motivator/chauffeur. Er werd voor een opstelling gekozen waarmee ODT hoopte op een snelle 0-3 voorsprong te komen en daarmee de druk op te voeren.

Robin Verboom begon tegen Nick Broos en met 12-10, 11-5 en 11-4 liet Robin zien waarom hij de 2e competitie helft nog ongeslagen was.  Het plannetje van ODT, de snelle voorsprong, viel hiermee gelijk in duigen.
De 2e wedstrijd ging tussen de 2 kopmannen Mika Baert en Wouter van Eekelen. Wouter was zichtbaar gebrand op een revanche voor de verloren pot uit de eerste competitiehelft. Het in ruime getale opgekomen publiek werd getrakteerd op spectaculaire rally’s met weergaloze ballen van beide kanten, maar de beslissende punten gingen naar Wouter. 8-11, 9-11, 9-11.
Daarna onze routinier Frans Rijn tegen de 16-jarige Jelle Schoenmakers. Jelle speelde zeer goed en Frans had geen vat op het aanvallende spel van de jongeling van ODT en verloor met 0-3.  Tussenstand 1-2.
Het dubbelspel werd een strijd tussen Frans/Robin tegen Wouter/Jelle.  Na 7-11 verlies in de 1e game begon het te draaien en met 11-6, 11-7 én 11-7 werd door Effect het 2e punt binnengesleept en was het kampioenschap een feit!  Super gedaan, Effect 1 !!!!!

Na de felicitaties en de bloemen was de druk van de ketel, de wedstrijd werd dan ook in een sportieve sfeer uitgespeeld. Voor Mika viel het, na de lange pauze, niet mee om de concentratie weer op te pakken; in de 5e onderuit tegen Nick.  Vervolgens won Robin van Jelle en verloor Frans van Wouter. Omdat Mika ook in z’n laatste potje niet het topniveau van de laatste weken kon halen stond Effect 1 zowaar op een 3-5 achterstand.  Frans en Robin besloten echter toch echt de competitie zonder een teamnederlaag af te willen sluiten; Frans versloeg Nick en Robin wist verrassend Wouter te verschalken met 3-1. Eindstand 5-5 en ongeslagen kampioen!  Proficiat EFFECT 1 !!!!

Het kampioenstrio in de bloemetjes. Vlnr.Mika Baert, Robin Verboom, FRans Rijn.

Het kampioenstrio van Effect in de bloemetjes. Vlnr: Mika Baert, Robin Verboom, Frans Rijn.

Na een moeizame start van de competitie kende Effect 1 een onwaarschijnlijke reeks in de 2e competitiehelft waarin alles mee leek te zitten. Aanvoerder en routinier Frans speelde één van z’n beste seizoenen ooit en was duidelijk de drijvende kracht achter deze teamprestatie: “We zijn ongeslagen gebleven,  hebben 68 punten behaald met mooie percentages voor elke speler én 7 dubbels gewonnen.” Met z’n fanatisme en enorme inzet wist Frans zijn jonge teamgenoten naar grote hoogten te drijven. De 15-jarige Mika zette halverwege de competitie een fraaie serie van 14 winstpartijen neer en wist menig geroutineerde tegenstander tot waanzin te drijven met z’n nonchalant ogende speltype.  Robin heeft na een klein dipje van vorig seizoen zicht toch verzoent met de plastic bal en wilde duidelijk niet onderdoen voor zijn 6 jaar jongere trainingsmaatje. Met een iets aanvallender en dwingender speltype is Robin weer helemaal terug en heeft hij de 2e helft geen enkele partij meer verloren.
Wat een ontknoping in een seizoen waarin Effect eigenlijk niet eens 2e klas had mogen spelen, maar door het terugtrekken van een team uit Breda is de plek toch aan ons toegewezen. Aanvoerder Frans Rijn droeg het kampioenschap dan ook met een knipoog op aan de bobo’s van NTTB-zuidwest: “Als laatste willen we de verantwoordelijke mensen van de bond bedanken voor een plekje in de 2e klasse. Eigenlijk hadden we 3e klasse moeten gaan spelen aangezien we in het najaar van 2015 waren gedegradeerd. Maar met een kleine aanpassing in het team en een aanvraag 2e klasse, is het toch nog goed gekomen….”.

Volgend jaar is Effect 1 dus weer actief in de 1e klas. De laatste keer dat Effect op dit niveau acteerde was in het voorjaar van 2013, toen met Ronnie de Jong, François Baert en Frans Rijn. Toen lukte het niet om erin te blijven maar het team is nu grotendeels verjongt wat wellicht wat perspectief op handhaving biedt. En wie weet kan Effect’71 nog ergens een konijn uit de hoge hoed toveren voor versterking….?